onsdag 27 april 2011

Frön

Vi lever i en tid när mycket sjukt händer, människor gör sjuka saker mot varandra. Det är ingen nyhet och det finns andra som kan upplysa dig närmre om det bättre än jag.

Alla människor är ansvariga för sina handlingar, det kan man aldrig ta ifrån någon. Man kan inte rättfärdiga dåligt beteende genom att skylla på någon annan eller på omständigheter. Men självklart finns det förklaringar till att vi gör som vi gör. Jag tror att allt vi gör kommer ur ett frö som såtts en gång, en tanke som väckts. Goda såväl som dåliga handlingar kommer därur, små frön.

Där finns en sådan möjlighet för oss gentemot varandra: Att så positiva frön. Genom ett leende, en komplimang, en kram. Sätten är oändliga. Där ligger också ett viktigt ansvar: I hur vi pratar till varandra, vad vi säger till, och inte minst, om varandra och hur vi agerar mot varandra.

Vilka människor möter du idag? Vilka frön kan du så, som kan få ligga till sig, vattnas och gödslas och slutligen blomma ut till något vackert i den människans liv? Vilka frön har du möjlighet att så idag, men kommer välja att låta bli för att det inte producerar god frukt?

Möjligheten och ansvaret ligger hos dig och mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar